Juan Antonio Ponce is veel meer dan alleen een bijzonder getalenteerd wijnmaker. Hij is een man met een missie: de wereld laten zien dat je van lokale druivenrassen in het vooralsnog onbekende Manchuela net zulke grote wijnen kunt maken als in Spanjes meest gereputeerde wijnregio’s, zoals Rioja of Ribera del Duero. Al op zijn 17e studeerde Juan Antonio af als oenoloog. Vervolgens deed hij veel kennis op over biodynamisch en natuurlijk wijn maken. Stage liep hij bij niemand minder dan Telmo Rodriguez, een van de grondleggers van de moderne Spaanse wijnbouw.
Verrijkt met al deze ervaring keerde Juan Antonio op zijn 23e terug naar zijn geboortedorp Iniesta. Hier richtte hij in 2005 samen met zijn vader Bodegas Ponce op. Inmiddels is Juan Antonio een bekende naam in Manchuela. De gezaghebbende wijnjournalist Luis Guttiérrez, de Spanje-specialist van Robert Parker, beschouwt zijn unieke, authentieke en terroirgedreven wijnen zelfs als de beste van de streek.
Juan Antonio maakt zijn wijnen van zo’n 50 hectaren wijngaarden, waarvan er 17 in het bezit van de familie zijn. De stokken zijn veelal oud, vaak tussen de 50 en 90 jaar. Een deel van de planten staat zelfs nog op de originele onderstammen (pie franco). Dankzij de hoge ligging profiteren de druivenstokken van koelte en een goede ventilatie. Juan Antonio’s specialiteit is de temperamentvolle blauwe bobaldruif. Ook zet hij sterk in op andere lokale druiven, zoals albilla en moravia agria, die hij eigenhandig uit de vergetelheid redde. De wijnen die hij ervan maakt zijn sensationeel in hun ongekende puurheid en finesse. Bijna on-Spaans, met een bescheiden alcoholgehalte en een fantastische toepasbaarheid in de topgastronomie.
The family owns 50 hectares in the villages of Iniesta, Villanueva de la Jara, Villamalea and Mahora, from which they produce 120,000 bottles of some of the best wines from Manchuela. 2018 is an exceptional vintage, which Juan Antonio Ponce compares with 2008, 2010 or 2013, with lower alcohol and more elegant wines. 2019 is a very good year, very Mediterranean, with a warm summer and a cold spell during the harvest that perhaps produced more immediate wines than 2018, a little in the style of 2016 or 2017.
(september 2020)If anybody can make the case for bobal, it would be Mr. Ponce (pronounced PAHN-thay), whose wines are the most nuanced and energetic of the Manchuela producers I have tasted.
(juni 2018)Ponce works approximately 70 hectares of vineyards in the villages of Iniesta, Villanueva de la Jara, Villamalea, Mahora and Villagarcía de Llano. All of the old vineyards are certified organic, so most wines carry the certification; and for the others, it's just a matter of time, as they are in the process. He's planting the grapes he cannot find easily, Garnacha, Monastrell and the white Albilla. There's plenty of very good old-vine Bobal out there... He also has a new winery that was built for the 2019 harvest, a simple and practical place where they don't have a destemmer and everything is vinified and aged in oak because he doesn't filter, fine or stabilize the wines. His wines are among the best values in Spain, and not only that, they are also among the very best!
(januari 2025)