Kook de rijst volgens instructies op de verpakking en houd ze warm. Bijvoorbeeld in een vergiet boven een pan met heet water.
Pel de grote garnalen, maar zorg dat de staart blijft zitten. ‘Vlinder’ ze; snijdt ze in de lengte door tot aan het staartje. Ontdoe ze van hun darmkanaal.
Verhit 2 eetlepels olie in een wok tot de olie gaat dampen. Bestrooi de garnalen met zout en bak tot ze bijna gaar zijn. Haal ze uit de wok en zet ze apart.
Doe de overgebleven eetlepel olie in de wok en bak de gember, knoflook, 2 fijngesneden lente-uitjes en de peper gedurende twee minuten. Blus met de oestersaus, rijstwijn en sojasaus en voeg het citroensap toe.
Doe dan de garnalen weer terug in de wok en bak nog 1 minuut tot alles door en door warm is.
Maak op elke bord (of op een groot presentatiebord) een platte berg van de rijst. Leg hierop de garnalen. Garneer met korianderblad en de overgebleven fijngesneden lente ui.
Italiaanse rosé van montepulcianodruiven, met de geur van vers rood fruit. Vanwege de sappige smaak en volle structuur past deze wijn heel goed bij frisse voorgerechten en pasta met vis.
8,5
Hamersma
2021
De Grote Hamersma:
8,5
Licht van kleur, stevig van smaak. Vol fruit, specerijen, zonnige kruidengeuren. Warmbloedig en temperamentvol op de tong, lang en vrolijk nablijvend in de afdronk.